Minggu lepas aku ke pasar tani untuk stock up barang dapur. Selain aktiviti awal pagi untuk burn calories, bawa sekali si kecik Qhaleef tengok real food, fruits, veggies & etc. One of the place yang aku suka pergi plus area rumah memang ada beberapa pasar pagi berdekatan. Ubi kayu! Yes dah lama cari jumpa juga akhirnya. Dulu masa aku kecik abah memang suka berkebun. Macam-macam tanaman dari sayur ke buah ada kat sekitar rumah. Pokok ubi kayu antara tanaman favourite abah suka tanam. My mom pulak memang seorang yang suka memasak. Setiap petang ada saja menu ringkas yang mak buat. So ubi tu macam-macam menu mak buat. Antaranya my all time favourite is ubi rebus cicah sambal ikan bilis. Ok so today aku nak kongsi cara buat sambal tumis yang super senang ni. Lets!
Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis
Bahan-bahan:-
- Bawang besar 1 biji (kisar)
- Bawang putih 4 ulas (kisar)
- Bawang besar 1/2 biji (hiris)
- Ikan bilis segenggam
- Belacan 1cm (kisar)
- Cili kisar 1 senduk nasi
- Asam jawa 1sk
- Garam
- Gula nisan
Cara Masak:-
- Tumiskan bahan kisar hingga garing kekuningan
- Masuk pula cili kisar dan tumis hingga pecah minyak
- Masukkan ikan bilis dan bawang besar yang dah dihiris. Gaul sekata
- Tambah air asam jawa diikuti dengan garam, gula nisan dan serbuk perasa
- Sebelum tutup api, pastikan rasa sambal seimbang
- Siap!
Nota Kaki:-
Untuk resepi sambal memang aku guna gula nisan sebab kejadiannya memang sedap berbanding guna gula pasir biasa. Gula ni aku import dari Kuala Terengganu. Korg try masak guna gula ni confirm meletop sambal korg. Hehehe. Ye aku tahu susah nak dapat. Korg boleh beli online through Shopee pun boleh. Tapi pastikan penjual tu betul penjual la bukan scammer. Kang nanti korg order gula dia bagi gula-gula. Ok untuk korg yang tak tahu gula nisan tu apa please refer gambar bawah ni:-
(boleh beli gula nisan kat sini)
Comments
Post a Comment