Skip to main content

Resepi Homemade Pizza Mudah & Sedap! 6 Bahan Untuk Buat Pizza Dough!

Salam & Hi Guys! ☺️

At this time, month of 1️⃣1️⃣November 2021, musim hujan 🌧⛈☔️ kat Malaysia 🇲🇾 ni. Syukurlah cuaca tropika hujan 🌧 & panas ☀️sepanjang tahun. Hujan membawa rahmat & rezeki. In future tak boleh nak predict sebab 🌎world climate change. Berdoa untuk yang baik-baik saja 🤲🏻.


Qhaleef suddenly asking for pizza🍕.Ohh my ada ke bahan nak buat? Sebab this is my 1st attempt making pizza. Pan pun tak ada ganti dengan loyang cake paling nipis hahaha. Google sana sini cari resepi pizza paling senang. Yesss jumpa kat Veronika's Kitchen! Ok, let's go to kitchen son. We making pizza 🍕for today lunch & dinner. Resepi ni sesuai untuk beginner yang tak pernah buat pizza macam sis. Seronok gilaaa bila 1st time you buat pizza then menjadi pastu anak berselera makan and your spouse punya expression tu sampai ke bintang🌟. By following this recipe step by step, you will get crispy pizza texture outside, soft & chewy texture inside! Let's jump into recipe. 


* This recipe for 2 medium size pizza🍕🍕





Bahan-bahan:-

  1. Tepung gandum 3 1/2 cups 🥣
  2. Warm water 1 3/4 cups 
  3. Active dry yeast 1 packet
  4. Brown sugar 4 tbs
  5. Salt 1 1/2 ts🍶
  6. Cooking oil 4 tbs (divided)

Cara Masak: -


a) Buat Pizza Dough 🍕

  1. Dalam bowl besar, campurkan warm water, yeast, & brown sugar. Mix well then let it sit for 5 mins. After 5 mins, adunan akan mula berbuih sebab ada active yeast.
  2. Tambahkan 2 tbs cooking oil, garam & tepung gandum sikit-sikit sambil gaul adunan bagi sebati. 
  3. Keluarkan adunan dari bowl, uli atas baking mat dalam 5 up to 10 mins. Masa ni kalau adunan a bit sticky tambahkan tepung sikit sampai dough jadi soft & tak melekat kat tangan. 
  4. Then, tambahkan lagi 2 tbs cooking oil masa uli dough. 
  5. Masukkan semula dough dalam bowl then cover dengan plastic wrap. Let it sit lebih kurang 2 jam untuk mengembang dengan jayanya. 

Untuk buat pizza 🍕dough lebih senang kalau you guna mixer. Mudahkan kerja uli dough. Tapi resepi sis ni guna tangan je sebab nak bagi experience kat Qhaleef (my 4 years old son) buat pizza 🍕from scratch. Sebab homemade pizza rasa dia tak sama macam beli kat kedai for sure.


b) Pizza Toppings 🍕🍕


- Beef Pepperoni -

 i)  Pizza sauce 🥫

 ii) Button mushroom

 iii) Tomato (diced)🍅

 iv) Beef salami 3 slice🥓

 v) Mozarella cheese (shredded)🧀

 vi) Cheddar cheese (grated)🧀


Image: After

Image: Before

- Hawaiian Chicken -

 i) Pizza sauce🥫

 ii) Beef salami 3 slice 🥓

 iii) Chicken sausage 2 pcs

 iv) Pineapple (slice)🍍

 v) Mozarella cheese (shredded)🧀

 vi) Cheddar cheeze (grated)🧀


Image: After


Image: Before


c) Baking Your Fluffy Pizza! 

  1. Take off plastic wrap from the bowl. Tekan-tekan dough sikit then divide 2. So you dapat 2 dough medium pizza.
  2. Letak adunan atas pizza pan. By using your hands, flatten & stretch the dough ikut size yang you suka. Tapi pastikan bahagian tengah nipis & tepi tebal sikit.
  3. Sapukan pizza sauce. Then taburkan topping ikut jenis rasa yang dipilih. 
  4. Sambil buat topping, boleh panaskan oven 10mins.
  5. Setkan suhu 200°celcius, api atas bawah, masa 20 mins. Letak pizza kat middle rack. 10 mins last tukarkan ke api atas.
  6. Here you go, your crispy, soft & chewy pizza is ready!🔥

Note: -

  1. Guna mixer untuk lebih senang uli dough.
  2. Try guna chickpea flour atau jenis lain untuk resepi dough yang more healthy.
  3. Lebihkan fresh vegetable macam capsicum, baby spinach & etc yang sesuai dengan pizza topping. Google je healthy pizza topping ideas keluar macam-macam jenis ada. 
  4. As macam Veronika said kat blog dia, lain tepung lain dia punya texture. Pizza dough harus soft and a bit sticky. 
  5. Untuk pizza sauce boleh buat sendiri guna tomato atau beli yang ready made. Me, guna brand Kimball mushroom tomato pasta sauce.

Reference:- 

Thank You Veronika’s Kitchen!


https://veronikaskitchen.com/homemade-pizza-dough/

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris  😆😆  sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene  🤩  Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk  😉  This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap. Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak  👩🏻‍🍳🌽🥥🧂🍵 Bahan-bahan:- Sweet corn 1 tin Gula melaka 1/2 cawan Sagu 1 cawan (cuci & rendam) Daun pandan 2 helai Santan 1 kotak Garam 1/2 sk Air secukupnya Cara masak:- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil. Bila sagu dah masak, tapis untuk buang k

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi