Salam & Hi Guys! βΊοΈ
At this time, month of 1οΈβ£1οΈβ£November 2021, musim hujan π§ββοΈ kat Malaysia π²πΎ ni. Syukurlah cuaca tropika hujan π§ & panas βοΈsepanjang tahun. Hujan membawa rahmat & rezeki. In future tak boleh nak predict sebab πworld climate change. Berdoa untuk yang baik-baik saja π€²π».
Qhaleef suddenly asking for pizzaπ.Ohh my ada ke bahan nak buat? Sebab this is my 1st attempt making pizza. Pan pun tak ada ganti dengan loyang cake paling nipis hahaha. Google sana sini cari resepi pizza paling senang. Yesss jumpa kat Veronika's Kitchen! Ok, let's go to kitchen son. We making pizza πfor today lunch & dinner. Resepi ni sesuai untuk beginner yang tak pernah buat pizza macam sis. Seronok gilaaa bila 1st time you buat pizza then menjadi pastu anak berselera makan and your spouse punya expression tu sampai ke bintangπ. By following this recipe step by step, you will get crispy pizza texture outside, soft & chewy texture inside! Let's jump into recipe.
* This recipe for 2 medium size pizzaππ
Bahan-bahan:-
- Tepung gandum 3 1/2 cups π₯£
- Warm water 1 3/4 cups
- Active dry yeast 1 packet
- Brown sugar 4 tbs
- Salt 1 1/2 tsπΆ
- Cooking oil 4 tbs (divided)
Cara Masak: -
a) Buat Pizza Dough π
- Dalam bowl besar, campurkan warm water, yeast, & brown sugar. Mix well then let it sit for 5 mins. After 5 mins, adunan akan mula berbuih sebab ada active yeast.
- Tambahkan 2 tbs cooking oil, garam & tepung gandum sikit-sikit sambil gaul adunan bagi sebati.
- Keluarkan adunan dari bowl, uli atas baking mat dalam 5 up to 10 mins. Masa ni kalau adunan a bit sticky tambahkan tepung sikit sampai dough jadi soft & tak melekat kat tangan.
- Then, tambahkan lagi 2 tbs cooking oil masa uli dough.
- Masukkan semula dough dalam bowl then cover dengan plastic wrap. Let it sit lebih kurang 2 jam untuk mengembang dengan jayanya.
Untuk buat pizza πdough lebih senang kalau you guna mixer. Mudahkan kerja uli dough. Tapi resepi sis ni guna tangan je sebab nak bagi experience kat Qhaleef (my 4 years old son) buat pizza πfrom scratch. Sebab homemade pizza rasa dia tak sama macam beli kat kedai for sure.
b) Pizza Toppings ππ
- Beef Pepperoni -
i) Pizza sauce π₯«
ii) Button mushroom
iii) Tomato (diced)π
iv) Beef salami 3 sliceπ₯
v) Mozarella cheese (shredded)π§
vi) Cheddar cheese (grated)π§
- Hawaiian Chicken -
i) Pizza sauceπ₯«
ii) Beef salami 3 slice π₯
iii) Chicken sausage 2 pcs
iv) Pineapple (slice)π
v) Mozarella cheese (shredded)π§
vi) Cheddar cheeze (grated)π§
c) Baking Your Fluffy Pizza!
- Take off plastic wrap from the bowl. Tekan-tekan dough sikit then divide 2. So you dapat 2 dough medium pizza.
- Letak adunan atas pizza pan. By using your hands, flatten & stretch the dough ikut size yang you suka. Tapi pastikan bahagian tengah nipis & tepi tebal sikit.
- Sapukan pizza sauce. Then taburkan topping ikut jenis rasa yang dipilih.
- Sambil buat topping, boleh panaskan oven 10mins.
- Setkan suhu 200Β°celcius, api atas bawah, masa 20 mins. Letak pizza kat middle rack. 10 mins last tukarkan ke api atas.
- Here you go, your crispy, soft & chewy pizza is ready!π₯
Note: -
- Guna mixer untuk lebih senang uli dough.
- Try guna chickpea flour atau jenis lain untuk resepi dough yang more healthy.
- Lebihkan fresh vegetable macam capsicum, baby spinach & etc yang sesuai dengan pizza topping. Google je healthy pizza topping ideas keluar macam-macam jenis ada.
- As macam Veronika said kat blog dia, lain tepung lain dia punya texture. Pizza dough harus soft and a bit sticky.
- Untuk pizza sauce boleh buat sendiri guna tomato atau beli yang ready made. Me, guna brand Kimball mushroom tomato pasta sauce.
Reference:-
Thank You Veronikaβs Kitchen!
Comments
Post a Comment