Skip to main content

KENAPA KITA KENA PAKAI SUNSCREEN?

 


Supaya :-

.

✓ Tak kena sunburn/sun tan/gelap/hitam/terbakar.

✓ Tak nak kulit berkedut and nampak tua.

✓ Tak nak ada jeragat - Kebanyakan punca utama jeragat ni, sebab tak pakai sunscreen!

✓ Tak nak kena skin cancer.

.

.

Apa bezanya physical sunscreen dan chemical sunscreen?

.

.

✓Physical sunscreen - Lebih kepada layering kulit. Tak meresap ke dalam kulit. Biasanya perlindungan UV berlaku selepas kita apply pada kulit. Kat ingredients tu akan tertulis titanium dioxide atau zinc oxide. Bila sapu kat muka, dia duduk kat atas kulit and pantulkan balik sinaran uv tu.

.

✓Chemical sunscreen - Mengandungi either oxybenzone, octinoxate, octisalate and avobenzone. Sunscreen jenis ni akan menyerap sinaran UV yg masuk ke dalam kulit, tukarkanya kepada haba dan lepaskannya daripada kulit kita. Kena apply 10-20 minit sebelum exposure kepada UV.

.

.

Mana lagi bagus - Physical sunscreen ke chemical sunscreen?

.

.

Ramai yang suka pakai chemical sunscreen sebab lagi lightweight, rasa ringan jer kat muka. Physical sunscreen ni biasanya ada white cast (yang nampak kelabu/putih kulit muka bila apply).

.

.

Tapi kalau anda berkulit sensitif atau acne prone, lebih baik pakai physical sunscreen sebab sometimes chemical sunscreen ni boleh sebabkan irritation and clog pores. Lagi satu kena ingat, lain orang lain kulitnya. Apa yang orang lain pakai tak semestinya sesuai untuk kulit anda. So kena rajin cari sampai jumpa yang sesuai dengan jenis kulit anda.

.

.

Berapa banyak nak pakai?

.

.

Seeloknya ¼ sudu kecil atau sebesar syiling 50sen atau dua jari. Kena pakai banyak ni tau. Jangan pakai sikit². Kalau pakai sikit, nanti tak dapat perlindungan maksimum. Ada orang merungut, dia dah pakai sunscreen, tapi kenapa tetap kena sunburn? Jawapannya, maybe dia pakai sikit sangat, so tak dapat maximum protectionlah. .

.

Satu lagi, make sure reapply sunscreen tu setiap 2-3 jam ya, bergantung kepada SPF dan PA rating sunscreen tu. Kalau pakai pagi je, lepastu berjemur bawah panas dari pagi sampai ke petang, janganlah complain bila muka jadi gelap pulak ya. Memang kena reapply sunscreen tu tau!

.

.

Semoga sedikit perkongsian ni dapat memberi manfaat kepada semua.

.

.




Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris  😆😆  sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene  🤩  Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk  😉  This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap. Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak  👩🏻‍🍳🌽🥥🧂🍵 Bahan-bahan:- Sweet corn 1 tin Gula melaka 1/2 cawan Sagu 1 cawan (cuci & rendam) Daun pandan 2 helai Santan 1 kotak Garam 1/2 sk Air secukupnya Cara masak:- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil. Bila sagu dah masak, tapis untuk buang k

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi