Selalunya ikan siakap orang lebih suka masak 3 rasa atau stim limau. Tapi kali ni aku nak cuba masak cara lain iaitu Sup Ikan Siakap. Sup ikan lawankan dengan sambal dan ulam memang cukup menyelerakan. Cara masak pun simple je. Selain sedap ianya juga menyihatkan. Jomlah kita turunkan kadar obesiti orang Malaysia dengan makan makanan yang sihat dan sedap.
Resepi Sup Ikan Siakap
Bahan-bahan:-
1 ekor ikan siakap sederhana besar
5 kuntum cendawan shiitake
1 biji lobak
1 keping asam gelugur
1 sudu lada putih
1 sudu lada hitam
garam / perasa pilihan
Bahan tumbuk:
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1 inci halia
1 sudu teh ketumbar biji
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
Rempah penumis:
1 batang kulit kayu manis
3 biji cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Bahan hiasan:
hirisan daun sup & daun bawang / daun ketumbar
bawang goreng
Cara Masak:-
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng rempah tumis hingga wangi.
2. Masukkan bahan tumbuk dan goreng hingga garing.
3. Tambahkan air, dan masukkan cendawan shitake & lobak. Biarkan mendidih.
4. Masukkan ikan siakap, asam keping dan biarkan masak di antara 4-5 minit.
5. Masukkan lada putih, lada hitam & garam /perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur.
7. Hidangkan segera dengan taburan daun ketumbar/ bawang / sup dan juga bawang goreng.
8.Siap!
Mmg makanan sihat ni. Alhamdulillah
ReplyDeleteKalau guna ketumbar, jintan manis dan jintan putih serbuk pun bole kan?
www.asmahabubakar.com