Skip to main content

Resepi Puding Roti Cheese

Salam & Hi Guys! ☺️ 

Today kita nak masak puding roti cheese. Kat rumah tiba-tiba ada lebihan roti. Punca dia beli kat well known food delivery apps. Masa nak proceed to payment eh eh tiba-tiba dia stuck and tak perasan pun order tu hanging je kat order history. Sebab masa tu tengah buat keje multi tasking 😆😆😆 Sis ingat dia dah process. Usually payment kat food apps tersebut sama ada by cash or online banking. Then buat la 2nd purchase. Nak proceed payment dia request cash or credit card. So sis pun proceed by credit card. Sekali tengok kat on going punya order both order dia proceed and deduct kat account. Whattt?! Hmmm jadi lah double order items yang sama 😳 So moral of the story, if you guys beli online delivery, make sure check dulu kat order tu ada tak yang hanging sebab tak proceed payment. Ok kita back to the point resepi untuk post kali ni 😌 Jom masak Puding Roti Cheese 👩🏻‍🍳 Serious sedap lain dari yang lain. Tapi sedap la don’t worry ☺️ Let’s cooking!



Video:- short review after baking session 💃🏼

A) Puding Roti


Bahan-bahan:-


  1. Roti Putih 5 keping
  2. Roti Coklat 5 keping
  3. Butter
  4. Chocolate chips 1/2 cawan
  5. Susu full cream 2 cawan*
  6. Telur 3 biji*
  7. Brown sugar 2 sb*
  8. Vanilla essence 1/2 sk*
  9. Cinnamon ground 1/2 sk*
  10. Cheddar Cheese 4 keping*


Cara Masak:-


  1. Sapu butter untuk setiap keping roti, ketepikan.
  2. Ambil 1 mangkuk besar, satukan semua bahan bertanda * di atas. Gaul sebati, ketepikan.
  3. Sapu loyang size 8 inch dengan butter.
  4. Sementara tu, panaskan oven 10 mins. 
  5. Roti yang dah disapu butter, potong 4 bahagian setiap 1. Kemudian susun selang seli antara roti putih & coklat ke dalam loyang.
  6. Sambil susun roti, taburkan chocolate chips juga.
  7. Tuangkan bahan dalam mangkuk tadi ke dalam loyang. 
  8. Ambil cheddar cheese koyak kecil kemudian tabur atas roti.
  9. Dah siap semua, tekan-tekan bahagian atas roti supaya semua roti tenggelam dalam adunan susu tadi.
  10. Perapkan 10 mins, supaya semua roti sebati dengan bahan adunan susu.
  11. Kemudian bakar puding roti dalam oven selama 30 mins, suhu 180C. Guna api atas bawah.
  12. Tambah lagi 5 mins, guna api atas sahaja untuk jadikan permukaan puding roti rangup.
  13. Siap!



B) Sos vanilla


Bahan-bahan:-


  1. Susu cair 1 tin
  2. Tepung kastard 2 sb
  3. Brown sugar 2 sb
  4. Essence vanilla 1/2 sk 


Cara masak:-


  1. Satukan semua bahan & gaul sebati.
  2. Hidupkan api, kacau sebati sampai jadi sedikit pekat.
  3. Tutup api.
  4. Siap!


Note:-

i) Roti coklat tu sis guna Gardenia Delicia Choco Raisin.


ii) Butter disapu kat loyang untuk elak pudding melekat.


iii) Kalau suka boleh tambah kismis masa tabur chocolate chips.


iv) Puding roti sejukkan dulu sebelum dipotong.




Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris  😆😆  sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene  🤩  Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk  😉  This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap. Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak  👩🏻‍🍳🌽🥥🧂🍵 Bahan-bahan:- Sweet corn 1 tin Gula melaka 1/2 cawan Sagu 1 cawan (cuci & rendam) Daun pandan 2 helai Santan 1 kotak Garam 1/2 sk Air secukupnya Cara masak:- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil. Bila sagu dah masak, tapis untuk buang k

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi