Today kita nak masak puding roti cheese. Kat rumah tiba-tiba ada lebihan roti. Punca dia beli kat well known food delivery apps. Masa nak proceed to payment eh eh tiba-tiba dia stuck and tak perasan pun order tu hanging je kat order history. Sebab masa tu tengah buat keje multi tasking 😆😆😆 Sis ingat dia dah process. Usually payment kat food apps tersebut sama ada by cash or online banking. Then buat la 2nd purchase. Nak proceed payment dia request cash or credit card. So sis pun proceed by credit card. Sekali tengok kat on going punya order both order dia proceed and deduct kat account. Whattt?! Hmmm jadi lah double order items yang sama 😳 So moral of the story, if you guys beli online delivery, make sure check dulu kat order tu ada tak yang hanging sebab tak proceed payment. Ok kita back to the point resepi untuk post kali ni 😌 Jom masak Puding Roti Cheese 👩🏻🍳 Serious sedap lain dari yang lain. Tapi sedap la don’t worry ☺️ Let’s cooking!
A) Puding Roti
Bahan-bahan:-
- Roti Putih 5 keping
- Roti Coklat 5 keping
- Butter
- Chocolate chips 1/2 cawan
- Susu full cream 2 cawan*
- Telur 3 biji*
- Brown sugar 2 sb*
- Vanilla essence 1/2 sk*
- Cinnamon ground 1/2 sk*
- Cheddar Cheese 4 keping*
Cara Masak:-
- Sapu butter untuk setiap keping roti, ketepikan.
- Ambil 1 mangkuk besar, satukan semua bahan bertanda * di atas. Gaul sebati, ketepikan.
- Sapu loyang size 8 inch dengan butter.
- Sementara tu, panaskan oven 10 mins.
- Roti yang dah disapu butter, potong 4 bahagian setiap 1. Kemudian susun selang seli antara roti putih & coklat ke dalam loyang.
- Sambil susun roti, taburkan chocolate chips juga.
- Tuangkan bahan dalam mangkuk tadi ke dalam loyang.
- Ambil cheddar cheese koyak kecil kemudian tabur atas roti.
- Dah siap semua, tekan-tekan bahagian atas roti supaya semua roti tenggelam dalam adunan susu tadi.
- Perapkan 10 mins, supaya semua roti sebati dengan bahan adunan susu.
- Kemudian bakar puding roti dalam oven selama 30 mins, suhu 180C. Guna api atas bawah.
- Tambah lagi 5 mins, guna api atas sahaja untuk jadikan permukaan puding roti rangup.
- Siap!
B) Sos vanilla
Bahan-bahan:-
- Susu cair 1 tin
- Tepung kastard 2 sb
- Brown sugar 2 sb
- Essence vanilla 1/2 sk
Cara masak:-
- Satukan semua bahan & gaul sebati.
- Hidupkan api, kacau sebati sampai jadi sedikit pekat.
- Tutup api.
- Siap!
Note:-
i) Roti coklat tu sis guna Gardenia Delicia Choco Raisin.
ii) Butter disapu kat loyang untuk elak pudding melekat.
iii) Kalau suka boleh tambah kismis masa tabur chocolate chips.
iv) Puding roti sejukkan dulu sebelum dipotong.
Comments
Post a Comment