Skip to main content

Resepi Oyster Omelette & Homemade Sweet Chili Sauce

Oyster omelette! This one pun memang we all punya all time fav! Yummy! Kalau malas masak boleh pegi tapow kat Damansara Uptown. Kalau rajin sila try masak, seriously delicious. Bukan setakat this food, korg boleh dine in instead of take away kat sana sebab banyak sangat kedai dan macam-macam makanan ada. U list it! Hahah nak makan western, nak selera tekak melayu, chinese food, seafood and so on. Sambil makan sambil dengar orang busking. Ok so hari ni nak buat my favourite dish tapi guna my own version, aku tukar guna kupang instead of oyster. 



Bahan A:
  • 5 ulas garlic chopped
  • 1 mangkuk kecil oyster cuci bersih ( if tak ada oyster boleh ganti dengan kupang/ lala/ kepah)
  • Flavoured pepper

Cara masak:

  • Tumis garlic sampai brownish. Masukkan oyster dan flavoured pepper. Stir fry tak lebih 30sec (oyster), 2mins (kupang/etc) or it will become rubbery

Bahan B:

  • 2sb corn flour/ sweet potato flour
  • 4sb rice flour
  • Secukup rasa 1sk
  • Air

  • Mix well semua bahan dan tambah air. Set aside

Bahan C:

  • 5 biji telur
  • Flavoured pepper
  • Fish sauce 1sb

  • Mix well semua bahan. Set aside

Bahan D:

  • 5 ulas garlic chopped
  • Daun bawang & daun kucai untuk garninshing

Cara masak bahan A, B, C, & D:-

  1. Panaskan minyak. Stir fry Bahan D. Daun bawang tumiskan bahagian batang sampai brownish.
  2. Masuk Bahan B. Buat thin layer batter. Biarkan sampai half cooked. Tabur sedikit daun bawang.
  3. Bila batter dah turns to golden colour, then masukkan Bahan C. Tinggalkan 1/4 untuk bahagian akhir.
  4. Taburkan Bahan A iaitu oyster/ kupang/ etc yang dah stir fry tadi dan daun bawang & kucai.
  5. Then masukkan 1/4 Bahan C tadi disekeliling pan.
  6. Biarkan seketika sampai half cooked and break up the omellete into big chunks.
  7. Siap!


Tips:- 

  1. Guna non stick frying pan
  2. Put more oil tapi jangan too oily untuk dapatkan crispy batter
  3. Mix flour (bahan B), guna sweet potato flour untuk dapatkan omelette yang soft and chewy inside while corn flour untuk give outer part crispy texture
  4. Walaupun nama dia omelette tapi masak macam scramble egg sebab nak dapatkan soft texture

Homemade Sweet Chili Sauce:-

  1. Cili basah 4 batang
  2. Apple cider vinegar 1sb
  3. Garam 1sk
  4. Gula 3sb
  5. Corn flour 1sb
  6. Garlic 3 ulas
  7. Air 1/2 cawan

  • Masuk semua dalam blender dan kisar hingga halus. Kemudian panaskan atas api kecil sehingga chili sauce jadi likat. Then tutup api.


Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris  πŸ˜†πŸ˜†  sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene  🀩  Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk  πŸ˜‰  This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap. Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak  πŸ‘©πŸ»β€πŸ³πŸŒ½πŸ₯₯πŸ§‚πŸ΅ Bahan-bahan:- Sweet corn 1 tin Gula melaka 1/2 cawan Sagu 1 cawan (cuci & rendam) Daun pandan 2 helai Santan 1 kotak Garam 1/2 sk Air secukupnya Cara masak:- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil. Bila s...