Skip to main content

Resepi Ikan Bakar Portugis

Masih teringat masa belajar kat UiTM Puncak Perdana, kami selalu menghabiskan masa bersama rakan sekelas bila waktu lapang. Kalau boleh nak tawaf KL dalam masa 1 hari! Zaman belajar ialah 1 zaman yang akan menjadi kenangan manis untuk diingat semula pada masa akan datang. Satu tempat yang memang biasa atau popular dikunjungi oleh para pelajar sekitar Shah Alam untuk mencari barang keperluan asas ialah Giant Seksyen 13. Lokasinya yang strategik dan banyak kemudahan pengangkutan awam seperti Rapid KL untuk ke sana menjadikan Giant Seksyen 13 Shah Alam satu tempat yang agak mudah untuk dikunjungi. Kat Giant terdapat food court dimana pelbagai jenis pilihan makanan dijual. Paling sedap bagi Nora untuk dicuba ialah ikan bakar Portugis. Memang enak dan terdapat beberapa pilihan seperti lala, sotong, ikan pari dan sebagainya. Jadi hari ni Nora nak berkongsi resepi ikan bakar Portugis bersama anda semua. Selamat mencuba ya!



•  Resepi untuk 3 ekor ikan caru saiz medium 

Bahan utama:-

•  ikan/ sotong/ lala/ (any seafood) 
•  Petai 2 papan
•  Bendi 6 batang
•  Bawang besar 1/2 biji
•  Limau kasturi
•  Minyak masak untuk menumis 

Bahan untuk Pes:-

•  Cili kering 5 Sb (nak pedas tambah lagi)
•  Bawang besar 1 1/2 biji
•  Bunga kantan 1 batang
•  Belacan 2cm (kalau nak lebih rasa belacan boleh tambah)
•  Serai 2 batang
•  Buah Keras 2 biji
•  Garam & gula cukup rasa
•  Air asam jawa

Cara masak :-

1.    Kisar bahan pes dan tumis sehingga cukup kering dan pecah minyak
2.    Tambah air asam jawa
3.    Tambah garam & gula secukup rasa. Siap! Untuk pes 
4.    Sumbat pes dibahagian perut & belakang ikan 
5.    Susun dalam aluminium foil
6.    Tabur bendi, petai & bawang besar yang dah dihiris (petai tak perlu hiris)
7.    Jika pes ada baki, boleh tuang atas ikan
8.    Perah jus limau kasturi jika suka rasa yang lebih masam
9.    Masuk oven. Set time 30-40 mins. Suhu 180*. Api atas bawah. 
10.  Boleh juga bakar atas kuali
11.  Siap! 

#ikanbakarportugis
#ikanbakar
#menusedap
#menumakantengahari
#lunch
#dinner
#resepiikan
#resepiikancaru



·  

Comments

  1. Tkasih ye ajar kan resepi. Apa beza masakan melayu dgn portugis?

    www.asmahabubakar.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris  😆😆  sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene  🤩  Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk  😉  This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap. Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak  👩🏻‍🍳🌽🥥🧂🍵 Bahan-bahan:- Sweet corn 1 tin Gula melaka 1/2 cawan Sagu 1 cawan (cuci & rendam) Daun pandan 2 helai Santan 1 kotak Garam 1/2 sk Air secukupnya Cara masak:- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil. Bila sagu dah masak, tapis untuk buang k

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi