Today sis nak masak paru goreng berlado. Paru digoreng garing & digaul dengan sambal cili pedas-pedas manis memang sedap guys ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Paru berlado @ berlada ni selalu kat Malaysia orang makan dengan nasi lemak atau bubur berlauk. Nak masak paru ni agak renyah untuk newbies tapi if dah biasa memasak nanti surely ok 😙 Paru ni sejenis masakan yang perlukan teknik yang betul masa merebus & goreng. If tersilap nanti jadi kenyal macam kunyah chewing gum 🤣 Ok lah lets masak!
Bahan merebus🍶:-
- Paru lembu 1kg
- Serai 2 batang (ketuk bahagian hujung)
- Halia (beberapa hiris)
- Garam 1tbs
Bahan tumis🍶:-
- Cili merah 7 biji (blend)
- Bawang besar 1 biji (blend)
- Bawang merah kecil 4 biji (blend)
- Bawang putih 5 ulas (blend)
- Halia 1 inch (blend)
- Serai 2 batang (ketuk hujung)
- Air asam jawa/ asam keping
- Garam & gula secukup rasa
Cara Masak🥘:-
A. Rebus Paru
- Paru yang dah dicuci bersih direbus bersama serai & halia.
- Tambahkan garam ke dalam air rebusan.
- Rebus sampai empuk. Cucuk paru guna garfu atau lidi sate untuk tahu paru dah cukup masak atau belum.
- Dah masak tutup api & ketepikan.
B. Goreng Paru
- Paru yang dah sejuk tadi, hiris nipis-nipis.
- Masukkan dalam mangkuk lepas tu gaul dengan garam & kunyit secukupnya.
- Panaskan minyak & api cukup panas baru goreng paru sampai garing.
- Angkat & ketepikan.
C. Tumis Paru
- Tumiskan bahan blend separa halus bersama serai. Biar sampai garing & pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa secukupnya. If tak ada asam jawa boleh ganti adam keping.
- Tambahkan garam & gula secukup rasa. Gaul sebati.
- Kalau bahan tumis terlalu kering boleh tambahkan sedikit air.
- Dah cukup masak, tutup api. Biarkan sejuk seketika.
- Bila sambal dah hampir sejuk, ambil paru yang dah digoreng tadi gaulkan bersama.
- Siap!
Note:-
i) Paru direbus dalam 30mins if guna dapur gas. Kalau nak cepat & mudah guna pressure cooker je ok.
ii) Untuk dapatkan hirisan paru yang nipis, kena guna pisau yang tajam.
iii) Nak tahu paru dah cukup garing atau belum bubble minyak dalam kuali berkurang.
iv) Gaul paru & sambal masa sambal dah sejuk sikit untuk dapatkan paru yang kekal rangup.
Link youtube cara masak 🥘:-
Thank you for support ❤️
Comments
Post a Comment