Skip to main content

Resepi Paru Goreng Berlado

Salam & Hi Guys! ☺️

Today sis nak masak paru goreng berlado. Paru digoreng garing & digaul dengan sambal cili pedas-pedas manis memang sedap guys ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Paru berlado @ berlada ni selalu kat Malaysia orang makan dengan nasi lemak atau bubur berlauk. Nak masak paru ni agak renyah untuk newbies tapi if dah biasa memasak nanti surely ok 😙 Paru ni sejenis masakan yang perlukan teknik yang betul masa merebus & goreng. If tersilap nanti jadi kenyal macam kunyah chewing gum 🤣 Ok lah lets masak! 



Bahan merebus🍶:-

  1. Paru lembu 1kg
  2. Serai 2 batang (ketuk bahagian hujung)
  3. Halia (beberapa hiris)
  4. Garam 1tbs

Bahan tumis🍶:-

  1. Cili merah 7 biji (blend)
  2. Bawang besar 1 biji (blend)
  3. Bawang merah kecil 4 biji (blend)
  4. Bawang putih 5 ulas (blend)
  5. Halia 1 inch (blend)
  6. Serai 2 batang (ketuk hujung)
  7. Air asam jawa/ asam keping
  8. Garam & gula secukup rasa


Cara Masak🥘:-


A. Rebus Paru

  1. Paru yang dah dicuci bersih direbus bersama serai & halia.
  2. Tambahkan garam ke dalam air rebusan.
  3. Rebus sampai empuk. Cucuk paru guna garfu atau lidi sate untuk tahu paru dah cukup masak atau belum.
  4. Dah masak tutup api & ketepikan.




B. Goreng Paru

  1. Paru yang dah sejuk tadi, hiris nipis-nipis. 
  2. Masukkan dalam mangkuk lepas tu gaul dengan garam & kunyit secukupnya.
  3. Panaskan minyak & api cukup panas baru goreng paru sampai garing.
  4. Angkat & ketepikan.



C. Tumis Paru

  1. Tumiskan bahan blend separa halus bersama serai. Biar sampai garing & pecah minyak.
  2. Masukkan air asam jawa secukupnya. If tak ada asam jawa boleh ganti adam keping. 
  3. Tambahkan garam & gula secukup rasa. Gaul sebati.
  4. Kalau bahan tumis terlalu kering boleh tambahkan sedikit air.
  5. Dah cukup masak, tutup api. Biarkan sejuk seketika.
  6. Bila sambal dah hampir sejuk, ambil paru yang dah digoreng tadi gaulkan bersama.
  7. Siap!


Note:-

i) Paru direbus dalam 30mins if guna dapur gas. Kalau nak cepat & mudah guna pressure cooker je ok.


ii) Untuk dapatkan hirisan paru yang nipis, kena guna pisau yang tajam.


iii) Nak tahu paru dah cukup garing atau belum bubble minyak dalam kuali berkurang.


iv) Gaul paru & sambal masa sambal dah sejuk sikit untuk dapatkan paru yang kekal rangup.


Link youtube cara masak 🥘:-


https://youtu.be/HGy0CbJBpuw



Thank you for support ❤️

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris  😆😆  sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene  🤩  Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk  😉  This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap. Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak  👩🏻‍🍳🌽🥥🧂🍵 Bahan-bahan:- Sweet corn 1 tin Gula melaka 1/2 cawan Sagu 1 cawan (cuci & rendam) Daun pandan 2 helai Santan 1 kotak Garam 1/2 sk Air secukupnya Cara masak:- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil. Bila sagu dah masak, tapis untuk buang k

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi