Bahan Mee:-
- Mihun/ Suun (celur)
Bahan Sup:-🍜
- Daging tetel/ tulang lembu 1/2 kg
- Meatball (brand ramly)
- Bawang besar size besar sebiji (blend)
- Bawang putih 4 ulas (blend)🧄
- Halia 1 inch (blend)
- Serai 1 btg (ketuk)
- Kiub lembu 2 pcs
- Serbuk lada hitam 1sb
- Serbuk lada putih 1sb
- Garam & gula secukup rasa🧂
Sambal:-🌶
- Cili padi merah 5 biji
- Cili merah 5 biji
- Cuka 1sb
- Bawang putih 3 ulas 🧄
- Bawang holland 1/2 biji
- Air rebusan daging
- Garam & gula secukup rasa🧂
Ulam-ulam/ condiments:-🥗
- Kobis (hiris nipis)
- Tauge (celur)
- Daun sup (hiris halus)
- Daun bawang (hiris halus)
- Bawang goreng
- Kicap pekat ABC
Cara Masak Sup:-
- Rebus daging bersama hirisan halia sampai empuk
- Masukkan meatball Ramly. Rebus hingga meatball empuk
- Bawang besar, bawang putih, halia & serai tumis asing. Tumis sampai garing kemudian masukkan dalam air rebusan daging & meatball
- Tambah kiub lembu, serbuk lada hitam, serbuk lada putih, garam & gula secukup rasa
- Kacau sebati kemudian tutup api. Siap!
Cara Masak Sambal:-
- Rebuskan cili padi merah, cili merah, bawang holland & bawang putih
- Rebus 5 mins kemudian angkat & biar sejuk seketika
- Masuk dalam blender tambahkan air rebusan daging
- Tambah garam, gula, secukup rasa & blend sebati
- Panaskan kuali. Letak 3sb minyak masak kemudian tumiskan sambal blend tadi dalam 1 mins.
- Siap!
Tips:-
i) If u suka pedas gilsss or memang suka pedas cili padi merah untuk sambal tu kasi lebih. X boh cili merah pun takpe. Sis suka pedas lite2 thats why guna cili merah ☺️😆
ii) If ada extra meatball boleh goreng asing, nanti nak makan just letak dalam pinggan
Comments
Post a Comment