Skip to main content

Resepi Bakso Super Delicious


En Husband request nak makan bakso meatball. So today kita masak bakso. Resepi ni guna Meatball Ramly je sebab tak berapa gigih nak buat homemade meatball. Hehe. Cara masak semua tertera pada resepi ya. Cara makan pulak, letak mihun/ suun dalam pinggan. Tabur semua ulaman, sambal & kicap pekat ABC then siram dengan sup bakso. Your meatball bakso is ready. Nyum nyum lets eat!




Bahan Mee:-




  1. Mihun/ Suun (celur)


Bahan Sup:-🍜




  1. Daging tetel/ tulang lembu 1/2 kg
  2. Meatball (brand ramly)
  3. Bawang besar size besar sebiji (blend)
  4. Bawang putih 4 ulas (blend)🧄
  5. Halia 1 inch (blend)
  6. Serai 1 btg (ketuk)
  7. Kiub lembu 2 pcs
  8. Serbuk lada hitam 1sb
  9. Serbuk lada putih 1sb
  10. Garam & gula secukup rasa🧂


Sambal:-🌶




  1. Cili padi merah 5 biji
  2. Cili merah 5 biji
  3. Cuka 1sb
  4. Bawang putih 3 ulas 🧄
  5. Bawang holland 1/2 biji
  6. Air rebusan daging 
  7. Garam & gula secukup rasa🧂


Ulam-ulam/ condiments:-🥗






  1. Kobis (hiris nipis)
  2. Tauge (celur)
  3. Daun sup (hiris halus)
  4. Daun bawang (hiris halus)
  5. Bawang goreng
  6. Kicap pekat ABC


Cara Masak Sup:-


  1. Rebus daging bersama hirisan halia sampai empuk
  2. Masukkan meatball Ramly. Rebus hingga meatball empuk
  3. Bawang besar, bawang putih, halia & serai tumis asing. Tumis sampai garing kemudian masukkan dalam air rebusan daging & meatball
  4. Tambah kiub lembu, serbuk lada hitam, serbuk lada putih, garam & gula secukup rasa
  5. Kacau sebati kemudian tutup api. Siap!


Cara Masak Sambal:-


  1. Rebuskan cili padi merah, cili merah, bawang holland & bawang putih
  2. Rebus 5 mins kemudian angkat & biar sejuk seketika
  3. Masuk dalam blender tambahkan air rebusan daging
  4. Tambah garam, gula, secukup rasa & blend sebati
  5. Panaskan kuali. Letak 3sb minyak masak kemudian tumiskan sambal blend tadi dalam 1 mins. 
  6. Siap!


Tips:-

i) If u suka pedas gilsss or memang suka pedas cili padi merah untuk sambal tu kasi lebih. X boh cili merah pun takpe. Sis suka pedas lite2 thats why guna cili merah ☺️😆


ii) If ada extra meatball boleh goreng asing, nanti nak makan just letak dalam pinggan

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris  😆😆  sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene  🤩  Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk  😉  This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap. Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak  👩🏻‍🍳🌽🥥🧂🍵 Bahan-bahan:- Sweet corn 1 tin Gula melaka 1/2 cawan Sagu 1 cawan (cuci & rendam) Daun pandan 2 helai Santan 1 kotak Garam 1/2 sk Air secukupnya Cara masak:- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil. Bila sagu dah masak, tapis untuk buang k

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi