Bahan Mee:-
- Mihun/ Suun (celur)
Bahan Sup:-π
- Daging tetel/ tulang lembu 1/2 kg
- Meatball (brand ramly)
- Bawang besar size besar sebiji (blend)
- Bawang putih 4 ulas (blend)π§
- Halia 1 inch (blend)
- Serai 1 btg (ketuk)
- Kiub lembu 2 pcs
- Serbuk lada hitam 1sb
- Serbuk lada putih 1sb
- Garam & gula secukup rasaπ§
Sambal:-πΆ
- Cili padi merah 5 biji
- Cili merah 5 biji
- Cuka 1sb
- Bawang putih 3 ulas π§
- Bawang holland 1/2 biji
- Air rebusan daging
- Garam & gula secukup rasaπ§
Ulam-ulam/ condiments:-π₯
- Kobis (hiris nipis)
- Tauge (celur)
- Daun sup (hiris halus)
- Daun bawang (hiris halus)
- Bawang goreng
- Kicap pekat ABC
Cara Masak Sup:-
- Rebus daging bersama hirisan halia sampai empuk
- Masukkan meatball Ramly. Rebus hingga meatball empuk
- Bawang besar, bawang putih, halia & serai tumis asing. Tumis sampai garing kemudian masukkan dalam air rebusan daging & meatball
- Tambah kiub lembu, serbuk lada hitam, serbuk lada putih, garam & gula secukup rasa
- Kacau sebati kemudian tutup api. Siap!
Cara Masak Sambal:-
- Rebuskan cili padi merah, cili merah, bawang holland & bawang putih
- Rebus 5 mins kemudian angkat & biar sejuk seketika
- Masuk dalam blender tambahkan air rebusan daging
- Tambah garam, gula, secukup rasa & blend sebati
- Panaskan kuali. Letak 3sb minyak masak kemudian tumiskan sambal blend tadi dalam 1 mins.
- Siap!
Tips:-
i) If u suka pedas gilsss or memang suka pedas cili padi merah untuk sambal tu kasi lebih. X boh cili merah pun takpe. Sis suka pedas lite2 thats why guna cili merah βΊοΈπ
ii) If ada extra meatball boleh goreng asing, nanti nak makan just letak dalam pinggan
Comments
Post a Comment