Skip to main content

Resepi Karipap Kentang & Ayam



Karipap atau ‘curry puff’ adalah sejenis sajian pencuci mulut yang agak glamour dikalangan orang Malaysia. Kalau kat Johor orang panggil epok-epok. Senang nak beli karipap kat sini sebab mudah nak jumpa kat gerai-gerai jual kuih tepi jalan waktu pagi. Inti keledek, kentang, & sardin ialah antara inti karipap yang biasa orang buat. Aduhai teringat karipap IKEA isi banyak & ada telur rebus kat dalam dia πŸ€€.


Sejak Qhaleef Idris start sekolah macam-macam yang dia share everyday πŸ‘πŸ». Semoga Qhaleef Idris berjaya dunia akhirat, may Allah ease his journey. One day dia balik school ada kawan bawak karipap so dengan muka sedih dia minta mama dia buatkan. So dengan kerajinan yang dikumpul dapatlah mama dia buatkan. Alhamdulillah bahagia rasa bila nampak keceriaan kat wajah yang tersayang ❤️. Ok lets masak πŸΆπŸ‘©πŸ»‍🍳




Buat Doh

Bahan-bahan:-

  1. Tepung gandum 1/2 kg
  2. Minyak masak 1/2 cup
  3. Air & garam 1 cup

Cara Masak:-

  1. Panaskan minyak sampai cukup panas.
  2. Lepas tu tuangkan dalam mangkuk yang dah ada tepung.
  3. Gaul mesra.
  4. Kemudian tambahkan air yang dah dicampur garam. Tuang sikit-sikit sambil uli doh sampai sebati.
  5. Dah siap tutup mangkuk. Ketepikan. (Lebih elok masukkan dalam chiller sebab doh akan jadi moist)




Buat Inti Karipap

Bahan-bahan:-

  1. Bawang merah 2 biji
  2. Bawang putih 4 ulas
  3. Serbuk kari 2sb
  4. Minced chicken 1 cup
  5. Kentang 5 biji (potong dadu & rebus sampai empuk)
  6. Garam & gula secukup rasa


Cara Masak:-

  1. Kisar bawang merah & putih. Kemudian tumis sampai naik bau & brownish.
  2. Masukkan serbuk kari yang dah dibancuh dengan sedikit air. Biarkan sampai pecah minyak.
  3. Lepas tu masukkan minced chicken. Tumiskan sampai masak.
  4. Tambahkan garam & gula secukup rasa.
  5. Masukkan kentang yang dah direbus. Lepas tu gaul sebati.
  6. Siap!






Buat & Goreng Karipap:-

  1. Canai nipis doh kemudian potong ikut acuan karipap. (Ambil sikit-sikit & simpan selebihnya untuk elak doh jadi kering & susah untuk canai)
  2. Isi inti dalam acuan & bentuk ikut acuan.
  3. Buat sampai doh habis (resepi ni dapat dalam 35 biji karipap).
  4. Goreng guna api sederhana supaya masak sekata.
  5. Untuk frozen boleh goreng half cook kemudian sejukkan & terus masuk dalam freezer.
  6. Siap!


Karipap half cook siap untuk frozen

              
         Karipap siap digoreng untuk bekal anak ke sekolah

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Sup Tauhu Lembut

πŸ‘©πŸ»‍🍳🍢🍽 Resepi ni ala-ala Sundubu jjigae korean. Aduhai teringat nasi goreng kimchi kat restoran Gomonae Ampang Point. Serius sedap sebab ada side dia extra kimchi & sambal bilis rangup  🀀  walawehhhh! Ok this recipe rupa je lebih kurang sama dengan sundubu tapi dia punya rasa tak sama  πŸ˜†  Nama dia je sup tapi dia bukan sup. Rasa macam makan mee udang. Sedap sangatttt. Thank you mummy for this recipe! Jomlah masak  🀀 Bahan-bahan:- Tauhu lembik 2 pack Bawang besar 2 biji (kisar) Bawang putih 4 ulas (kisar) Cili merah 5 batang (kisar) Udang kering segenggam (rendam dulu sebelum kisar) Serbuk kunyit 1sk Daun sup Daun bawang Garam secukup rasa  Cara Masak:- Tumiskan bahan kisar sampai naik bau Serbuk kunyit tumis sekali dengan bahan kisar Tambah air suku periuk Masukkan tauhu lembut & biar hingga mendidih Tabur daun sup & daun bawang Tambah garam secukup rasa Siap! Tips:- i) Udang kering kena rendam sekejap supaya senang nak kisar bila dah le...

Hotel RM1! Kenapa Nak Bayar Lebih?

Kenapa nak membazir kalau masih boleh berjimat kan? Baru-baru ni viral di media sosial mengenai hotel RM 1 . Senang je nak dapatkan bilik serendah nilai tersebut. Anda perlu download apps OYO Hotel di Apps Store (untuk pengguna ios) / Google Play (untuk pengguna android) terlebih dahulu. Walaupun mudah tapi ada beberapa tips yang harus anda tahu untuk dapatkan harga RM1. Let's check it out! 1. Ni adalah interface pertama yang anda akan lihat semasa launch apps OYO 2. Mula-mula anda perlu create account. Masukkan email dan nama anda. Sila masukkan referral code NORAJAVBV untuk dapatkan RM 100 secara percuma selepas anda selesai register bersama OYO Hotel. 3. Yang terakhir sebelum selesai register, anda perlu request 4 digit OTP yang akan dihantar ke nombor telefon anda. Masukkan nombor OTP dan klik pada create account. 4. Nah dah berjaya mendaftar! Sekarang anda dah boleh mula mencari hotel di lokasi percutian anda. OYO menawarkan pelbagai pilihan bilik ...