Karipap atau ‘curry puff’ adalah sejenis sajian pencuci mulut yang agak glamour dikalangan orang Malaysia. Kalau kat Johor orang panggil epok-epok. Senang nak beli karipap kat sini sebab mudah nak jumpa kat gerai-gerai jual kuih tepi jalan waktu pagi. Inti keledek, kentang, & sardin ialah antara inti karipap yang biasa orang buat. Aduhai teringat karipap IKEA isi banyak & ada telur rebus kat dalam dia 🤤.
Sejak Qhaleef Idris start sekolah macam-macam yang dia share everyday 👏🏻. Semoga Qhaleef Idris berjaya dunia akhirat, may Allah ease his journey. One day dia balik school ada kawan bawak karipap so dengan muka sedih dia minta mama dia buatkan. So dengan kerajinan yang dikumpul dapatlah mama dia buatkan. Alhamdulillah bahagia rasa bila nampak keceriaan kat wajah yang tersayang ❤️. Ok lets masak 🍶👩🏻🍳
Buat Doh
Bahan-bahan:-
- Tepung gandum 1/2 kg
- Minyak masak 1/2 cup
- Air & garam 1 cup
Cara Masak:-
- Panaskan minyak sampai cukup panas.
- Lepas tu tuangkan dalam mangkuk yang dah ada tepung.
- Gaul mesra.
- Kemudian tambahkan air yang dah dicampur garam. Tuang sikit-sikit sambil uli doh sampai sebati.
- Dah siap tutup mangkuk. Ketepikan. (Lebih elok masukkan dalam chiller sebab doh akan jadi moist)
Buat Inti Karipap
Bahan-bahan:-
- Bawang merah 2 biji
- Bawang putih 4 ulas
- Serbuk kari 2sb
- Minced chicken 1 cup
- Kentang 5 biji (potong dadu & rebus sampai empuk)
- Garam & gula secukup rasa
Cara Masak:-
- Kisar bawang merah & putih. Kemudian tumis sampai naik bau & brownish.
- Masukkan serbuk kari yang dah dibancuh dengan sedikit air. Biarkan sampai pecah minyak.
- Lepas tu masukkan minced chicken. Tumiskan sampai masak.
- Tambahkan garam & gula secukup rasa.
- Masukkan kentang yang dah direbus. Lepas tu gaul sebati.
- Siap!
Buat & Goreng Karipap:-
- Canai nipis doh kemudian potong ikut acuan karipap. (Ambil sikit-sikit & simpan selebihnya untuk elak doh jadi kering & susah untuk canai)
- Isi inti dalam acuan & bentuk ikut acuan.
- Buat sampai doh habis (resepi ni dapat dalam 35 biji karipap).
- Goreng guna api sederhana supaya masak sekata.
- Untuk frozen boleh goreng half cook kemudian sejukkan & terus masuk dalam freezer.
- Siap!
Comments
Post a Comment