Skip to main content

Resepi Karipap Kentang & Ayam



Karipap atau ‘curry puff’ adalah sejenis sajian pencuci mulut yang agak glamour dikalangan orang Malaysia. Kalau kat Johor orang panggil epok-epok. Senang nak beli karipap kat sini sebab mudah nak jumpa kat gerai-gerai jual kuih tepi jalan waktu pagi. Inti keledek, kentang, & sardin ialah antara inti karipap yang biasa orang buat. Aduhai teringat karipap IKEA isi banyak & ada telur rebus kat dalam dia 🤤.


Sejak Qhaleef Idris start sekolah macam-macam yang dia share everyday 👏🏻. Semoga Qhaleef Idris berjaya dunia akhirat, may Allah ease his journey. One day dia balik school ada kawan bawak karipap so dengan muka sedih dia minta mama dia buatkan. So dengan kerajinan yang dikumpul dapatlah mama dia buatkan. Alhamdulillah bahagia rasa bila nampak keceriaan kat wajah yang tersayang ❤️. Ok lets masak 🍶👩🏻‍🍳




Buat Doh

Bahan-bahan:-

  1. Tepung gandum 1/2 kg
  2. Minyak masak 1/2 cup
  3. Air & garam 1 cup

Cara Masak:-

  1. Panaskan minyak sampai cukup panas.
  2. Lepas tu tuangkan dalam mangkuk yang dah ada tepung.
  3. Gaul mesra.
  4. Kemudian tambahkan air yang dah dicampur garam. Tuang sikit-sikit sambil uli doh sampai sebati.
  5. Dah siap tutup mangkuk. Ketepikan. (Lebih elok masukkan dalam chiller sebab doh akan jadi moist)




Buat Inti Karipap

Bahan-bahan:-

  1. Bawang merah 2 biji
  2. Bawang putih 4 ulas
  3. Serbuk kari 2sb
  4. Minced chicken 1 cup
  5. Kentang 5 biji (potong dadu & rebus sampai empuk)
  6. Garam & gula secukup rasa


Cara Masak:-

  1. Kisar bawang merah & putih. Kemudian tumis sampai naik bau & brownish.
  2. Masukkan serbuk kari yang dah dibancuh dengan sedikit air. Biarkan sampai pecah minyak.
  3. Lepas tu masukkan minced chicken. Tumiskan sampai masak.
  4. Tambahkan garam & gula secukup rasa.
  5. Masukkan kentang yang dah direbus. Lepas tu gaul sebati.
  6. Siap!






Buat & Goreng Karipap:-

  1. Canai nipis doh kemudian potong ikut acuan karipap. (Ambil sikit-sikit & simpan selebihnya untuk elak doh jadi kering & susah untuk canai)
  2. Isi inti dalam acuan & bentuk ikut acuan.
  3. Buat sampai doh habis (resepi ni dapat dalam 35 biji karipap).
  4. Goreng guna api sederhana supaya masak sekata.
  5. Untuk frozen boleh goreng half cook kemudian sejukkan & terus masuk dalam freezer.
  6. Siap!


Karipap half cook siap untuk frozen

              
         Karipap siap digoreng untuk bekal anak ke sekolah

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris  😆😆  sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene  🤩  Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk  😉  This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap. Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak  👩🏻‍🍳🌽🥥🧂🍵 Bahan-bahan:- Sweet corn 1 tin Gula melaka 1/2 cawan Sagu 1 cawan (cuci & rendam) Daun pandan 2 helai Santan 1 kotak Garam 1/2 sk Air secukupnya Cara masak:- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil. Bila sagu dah masak, tapis untuk buang k

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi