Salam & Hi guys!
Today i nak share with you resepi guna daging yang mudah & senang. Resepi ni better guna daging tenderloin @ batang pinang sebabnya senang kerja dan tak perlu nak merebus lama. Kalau masak dengan cara yang betul senang je empuk daging tu 😁 Daging goreng kunyit ni lauk ni makan dengan nasi panas lawankan dengan sambal & ulam. Fuhhh cukup dah 🌟🌟🌟🌟🌟 Ok guys lets masak 🍵🥣🍶
Bahan-bahan:-
- Daging tenderloin 1/2kg
- Bawang besar 2 biji (1 kisar, 1 hiris)
- Bawang putih 3 biji
- Halia 1 inch
- Serbuk kunyit 1sk
- Garam & gula secukup rasa
Cara masak:-
- Hiris nipis daging yang dah di cuci bersih
- Gaul rata daging dengan garam & kunyit
- Rebuskan daging dalam kuali dengan 2 cawan air. Rebus sampai air kering.
- Tuangkan minyak, masukkan bahan kisar, & serbuk kunyit. Gaul rata & tumis sampai pecah minyak.
- Masukkan bawang besar yang dah dihiris. Tumis sekejap.
- Tambah air untuk jadikan daging berkuah.
- Tambah garam & gula secukup rasa
- Siap!
Comments
Post a Comment