Skip to main content

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris 😆😆 sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene 🤩 Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk 😉 This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap.

Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak 👩🏻‍🍳🌽🥥🧂🍵




Bahan-bahan:-

  1. Sweet corn 1 tin
  2. Gula melaka 1/2 cawan
  3. Sagu 1 cawan (cuci & rendam)
  4. Daun pandan 2 helai
  5. Santan 1 kotak
  6. Garam 1/2 sk
  7. Air secukupnya


Cara masak:-

  1. Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih.
  2. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil.
  3. Bila sagu dah masak, tapis untuk buang kanji sagu & terus masuk dalam periuk yang berisi jagung. Gaul sekata.
  4. Masukkan santan, garam & air secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
  5. Bila rasa bubur dah seimbang. Tutup api.
  6. Siap!


Note:-

i) Sweet corn cream style guna Ayam Brand

ii) Santan all the time memang guna brand Kara sebab pekat & creamy!

Comments

  1. oh simple je nk buat bubur jagung ni. Tkasih:)

    www.asmahabubakar.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi