Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris 😆😆 sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene 🤩 Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk 😉 This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap.
Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak 👩🏻🍳🌽🥥🧂🍵
Bahan-bahan:-
- Sweet corn 1 tin
- Gula melaka 1/2 cawan
- Sagu 1 cawan (cuci & rendam)
- Daun pandan 2 helai
- Santan 1 kotak
- Garam 1/2 sk
- Air secukupnya
Cara masak:-
- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih.
- Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil.
- Bila sagu dah masak, tapis untuk buang kanji sagu & terus masuk dalam periuk yang berisi jagung. Gaul sekata.
- Masukkan santan, garam & air secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
- Bila rasa bubur dah seimbang. Tutup api.
- Siap!
Note:-
i) Sweet corn cream style guna Ayam Brand
ii) Santan all the time memang guna brand Kara sebab pekat & creamy!
oh simple je nk buat bubur jagung ni. Tkasih:)
ReplyDeletewww.asmahabubakar.com