Lama sebenarnya nak buat resepi ni. Sebabnya selalu hunting golden breadcrumb kat supermarket atau kedai frozen banyak jenis putih atau if ada pun size bulky hahahahah 😆😆 Nak beli online malas nak tunggu. Tu lah dia huruf ‘M’ tu if ada memang tak ke mana 🤣🤣 Then ramadhan lepas mr husband jumpa kat kedai runcit biasa tapi brand Ramly fuhhh terbaikkkk 👍🏻 So apa lagi terus bersemangat ajak si Qhaleef Idris tolong sekali buat nugget favourite dia 💃🏼 Nampak macam leceh tapi senang je guys 😌 seriusss! If u guys ada kids yang suka nugget boleh try resepi ni. Ok lets masak ☺️
Bahan-bahan:-
- Isi ayam 500gm
- 1sb serbuk lada hitam
- 1 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- Garam secukup rasa
- Golden breadcrumb secukupnya
- 3sb tepung gandum
- 3sb tepung pulut
- 1 biji telur ayam
Cara Masak:-
- Blend halus isi ayam, serbuk lada hitam, bawang merah, bawang putih, telur & garam.
- Tuang bahan blend ke 1 bekas. Masukkan tepung gandum, tepung pulut & gaul rata. If adunan cair tambahkan tepung.
- Masukkan adunan ke dalam loyang. Ratakan supaya mudah nak terap guna acuan. Kukus sampai adunan kental.
- Keluarkan dari pengukus dan sejukkan sekejap.
- Boleh terapkan guna acuan cookies atau if nak senang potong je bentuk petak 😆
- Then celup dalam telur & coating dengan golden breadcrumb.
- Gorengkan nugget sampai masak.
- Siap!
Tips:-
i) Tambah air sedikit semasa blend bahan kisar.
ii) Isi ayam boleh tukar ke minced beef if nak buat beef nugget.
iii) Masa step no 2 boleh add on sayur if suka.
iv) If kids tak suka makan sayur masa blend boleh add on sayur macam carrot, daun sup or any sayur yang sesuai.
v) Masa kukus adunan nak tahu dah kental ke tak boleh cucuk pakai garpu. If dah tak lembik dah boleh tutup api.
vi) Breadcrumb boleh buat sendiri kat rumah guna roti putih. Bakar dalam oven & blend halus.
vii) If nak frozenkan nugget, goreng sekejap saja. Sejukkan terus masuk dalam freezer.
viii) If nak rasa chunky isi ayam, lepas blend tambah isi ayam yang dihiris kecil masuk dalam adunan.
Comments
Post a Comment