Skip to main content

Resepi Nugget Ayam Homemade/ Homemade Chicken Nugget Recipe

Lama sebenarnya nak buat resepi ni. Sebabnya selalu hunting golden breadcrumb kat supermarket atau kedai frozen banyak jenis putih atau if ada pun size bulky hahahahah 😆😆 Nak beli online malas nak tunggu. Tu lah dia huruf ‘M’ tu if ada memang tak ke mana 🤣🤣 Then ramadhan lepas mr husband jumpa kat kedai runcit biasa tapi brand Ramly fuhhh terbaikkkk 👍🏻 So apa lagi terus bersemangat ajak si Qhaleef Idris tolong sekali buat nugget favourite dia 💃🏼 Nampak macam leceh tapi senang je guys 😌 seriusss! If u guys ada kids yang suka nugget boleh try resepi ni. Ok lets masak ☺️




Bahan-bahan:-


  1. Isi ayam 500gm
  2. 1sb serbuk lada hitam
  3. 1 biji bawang merah
  4. 2 biji bawang putih
  5. Garam secukup rasa
  6. Golden breadcrumb secukupnya
  7. 3sb tepung gandum
  8. 3sb tepung pulut
  9. 1 biji telur ayam


Cara Masak:-


  1. Blend halus isi ayam, serbuk lada hitam, bawang merah, bawang putih, telur & garam. 
  2. Tuang bahan blend ke 1 bekas. Masukkan tepung gandum, tepung pulut & gaul rata. If adunan cair tambahkan tepung.
  3. Masukkan adunan ke dalam loyang. Ratakan supaya mudah nak terap guna acuan. Kukus sampai adunan kental. 
  4. Keluarkan dari pengukus dan sejukkan sekejap.
  5. Boleh terapkan guna acuan cookies atau if nak senang potong je bentuk petak 😆
  6. Then celup dalam telur & coating dengan golden breadcrumb.
  7. Gorengkan nugget sampai masak.
  8. Siap!




Tips:-

i) Tambah air sedikit semasa blend bahan kisar.


ii) Isi ayam boleh tukar ke minced beef if nak buat beef nugget.


iii) Masa step no 2 boleh add on sayur if suka.


iv) If kids tak suka makan sayur masa blend boleh add on sayur macam carrot, daun sup or any sayur yang sesuai.


v) Masa kukus adunan nak tahu dah kental ke tak boleh cucuk pakai garpu. If dah tak lembik dah boleh tutup api.


vi) Breadcrumb boleh buat sendiri kat rumah guna roti putih. Bakar dalam oven & blend halus.


vii) If nak frozenkan nugget, goreng sekejap saja. Sejukkan terus masuk dalam freezer.


viii) If nak rasa chunky isi ayam, lepas blend tambah isi ayam yang dihiris kecil masuk dalam adunan.



Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris  😆😆  sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene  🤩  Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk  😉  This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap. Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak  👩🏻‍🍳🌽🥥🧂🍵 Bahan-bahan:- Sweet corn 1 tin Gula melaka 1/2 cawan Sagu 1 cawan (cuci & rendam) Daun pandan 2 helai Santan 1 kotak Garam 1/2 sk Air secukupnya Cara masak:- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil. Bila sagu dah masak, tapis untuk buang k

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi