Bahan-bahan:-
- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih)
- Ulam pegaga
- Bawang merah besar 1 biji
- Cili padi merah 1-2 biji
- Kerisik 1sb
- Sos ikan 1sk
- Garam secukup rasa (jika perlu)
- Limau kasturi 2 biji
Cara masak:-
- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit
- Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga
- Bawang besar & cili padi dihiris halus
- Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi
- Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi
- Gaul sekata
- Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin)
- Siap!
Tips:-
i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja
ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi
Comments
Post a Comment