Skip to main content

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

 


Bahan-bahan:-


  1. Ulam pegaga secukupnya
  2. Ikan bilis 1 genggam (goreng garing)
  3. Bawang merah besar 1 biji
  4. Cili padi merah 1 biji
  5. Garam secukup rasa (jika perlu)
  6. Limau kasturi 1 biji 


Cara masak:-


  1. Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan
  2. Hiris halus ulam pegaga
  3. Bawang besar & cili padi dihiris halus
  4. Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi
  5. Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa
  6. Gaul sekata
  7. Siap!


Tips:-

 

i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja


ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris  😆😆  sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene  🤩  Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk  😉  This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap. Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak  👩🏻‍🍳🌽🥥🧂🍵 Bahan-bahan:- Sweet corn 1 tin Gula melaka 1/2 cawan Sagu 1 cawan (cuci & rendam) Daun pandan 2 helai Santan 1 kotak Garam 1/2 sk Air secukupnya Cara masak:- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil. Bila sagu dah masak, tapis untuk buang k

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Sup Ikan Siakap

Selalunya ikan siakap orang lebih suka masak 3 rasa atau stim limau. Tapi kali ni aku nak cuba masak cara lain iaitu Sup Ikan Siakap. Sup ikan lawankan dengan sambal dan ulam memang cukup menyelerakan. Cara masak pun simple je. Selain sedap ianya juga menyihatkan. Jomlah kita turunkan kadar obesiti orang Malaysia dengan makan makanan yang sihat dan sedap. Resepi Sup Ikan Siakap  Bahan-bahan:- 1 ekor ikan siakap sederhana besar 5 kuntum cendawan shiitake 1 biji lobak  1 keping asam gelugur 1 sudu lada putih  1 sudu lada hitam garam / perasa pilihan Bahan tumbuk: 3 biji bawang putih 5 biji bawang merah 1 inci halia 1 sudu teh ketumbar biji 1 sudu teh jintan putih 1 sudu teh jintan manis Rempah penumis: 1 batang kulit kayu manis 3 biji cengkih 2 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga Bahan hiasan: hirisan daun sup & daun bawang / daun ketumbar bawang goreng Cara Masak:- 1. Panaskan sedikit minyak dan goreng rem