Alhamdulillah syukur sangat dapat rezeki macam jatuh dari langit. That day masa waktu pagi rasa macam teringin nak makan seafood. Tak kisah la seafood apa janji seafood 😆 Tup tup mr husband balik keje, dia bawak 2 pack frozen seafood! Frozen calamari & kerang size besar. Thank you so much husband ❤️ kuat betul 6 sense macam tahu je. Kikiki ☺️ Itulah rezeki... So menu kita untuk today jom masak rendang kerang. Sedapnya makan dengan nasi impit atau nasi lemak. Ok letsss cooking 🍶🌶🧄🧅
Bahan - bahan:-
- Isi kerang 1/2 kg
- Bawang besar 2 biji (blend)
- Bawang merah kecil 5 biji (blend)
- Bawang putih 4 ulas (blend)
- Halia 1 inch (blend)
- Lengkuas 1 inch (blend)
- Kunyit 1 inch (blend)/ kunyit serbuk 1sk
- Cili padi hijau 5 biji (blend)
- Cili kisar 3sb
- Serai 2 batang (hiris nipis)
- Daun kunyit 2 helai (hiris nipis)
- Santan 1 kotak
- Kerisik 3sb
- Air asam jawa 1/2 cup
- Garam & gula secukup rasa
Cara masak:-
- Blend halus bahan kisar (bawang besar, bawang merah kecil, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, cili padi).
- Tumiskan bahan kisar guna minyak secukupnya. Tumis sampai naik bau.
- Masukkan serai yang dihiris halus.
- Masukkan pula cili kisar & tumis sampai pecah minyak.
- Tambahkan air asam jawa, santan, kerisik & daun kunyit.
- Gaul sekata. Kemudian masukkan isi kerang yang dah dicuci bersih.
- Bring it to boil!
- Last sekali perisakan garam & gula secukup rasa.
- Siap!
Comments
Post a Comment