Skip to main content

Resepi Rendang Kerang


Alhamdulillah syukur sangat dapat rezeki macam jatuh dari langit. That day masa waktu pagi rasa macam teringin nak makan seafood. Tak kisah la seafood apa janji seafood 😆 Tup tup mr husband balik keje, dia bawak 2 pack frozen seafood! Frozen calamari & kerang size besar. Thank you so much husband ❤️ kuat betul 6 sense macam tahu je. Kikiki ☺️ Itulah rezeki... So menu kita untuk today jom masak rendang kerang. Sedapnya makan dengan nasi impit atau nasi lemak. Ok letsss cooking 🍶🌶🧄🧅

Bahan - bahan:-

  1. Isi kerang 1/2 kg
  2. Bawang besar 2 biji (blend)
  3. Bawang merah kecil 5 biji (blend)
  4. Bawang putih 4 ulas (blend)
  5. Halia 1 inch (blend)
  6. Lengkuas 1 inch (blend)
  7. Kunyit 1 inch (blend)/ kunyit serbuk 1sk
  8. Cili padi hijau 5 biji (blend)
  9. Cili kisar 3sb
  10. Serai 2 batang (hiris nipis)
  11. Daun kunyit 2 helai (hiris nipis)
  12. Santan 1 kotak
  13. Kerisik 3sb
  14. Air asam jawa 1/2 cup
  15. Garam & gula secukup rasa


Cara masak:-

  1. Blend halus bahan kisar (bawang besar, bawang merah kecil, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, cili padi).
  2. Tumiskan bahan kisar guna minyak secukupnya. Tumis sampai naik bau.
  3. Masukkan serai yang dihiris halus.
  4. Masukkan pula cili kisar & tumis sampai pecah minyak.
  5. Tambahkan air asam jawa, santan, kerisik & daun kunyit.
  6. Gaul sekata. Kemudian masukkan isi kerang yang dah dicuci bersih.
  7. Bring it to boil!
  8. Last sekali perisakan garam & gula secukup rasa.
  9. Siap!

Cadangan hidangan 😙

Tips:- 

i) Menu ni bersifat universal. Uollsss boleh tukar kerang ke ayam atau daging atau seafood yang sesuai untuk dibuat masak rendang.


ii) Cili kisar lebih sedap if ditumis lama dengan api kecil. Tumis sampai warna dari merah bertukar ke maroon.

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris  😆😆  sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene  🤩  Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk  😉  This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap. Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak  👩🏻‍🍳🌽🥥🧂🍵 Bahan-bahan:- Sweet corn 1 tin Gula melaka 1/2 cawan Sagu 1 cawan (cuci & rendam) Daun pandan 2 helai Santan 1 kotak Garam 1/2 sk Air secukupnya Cara masak:- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil. Bila sagu dah masak, tapis untuk buang k

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi