👩🏻🍳🍶🍽
Resepi ni ala-ala Sundubu jjigae korean. Aduhai teringat nasi goreng kimchi kat restoran Gomonae Ampang Point. Serius sedap sebab ada side dia extra kimchi & sambal bilis rangup 🤤 walawehhhh! Ok this recipe rupa je lebih kurang sama dengan sundubu tapi dia punya rasa tak sama 😆 Nama dia je sup tapi dia bukan sup. Rasa macam makan mee udang. Sedap sangatttt. Thank you mummy for this recipe! Jomlah masak 🤤
Bahan-bahan:-
- Tauhu lembik 2 pack
- Bawang besar 2 biji (kisar)
- Bawang putih 4 ulas (kisar)
- Cili merah 5 batang (kisar)
- Udang kering segenggam (rendam dulu sebelum kisar)
- Serbuk kunyit 1sk
- Daun sup
- Daun bawang
- Garam secukup rasa
Cara Masak:-
- Tumiskan bahan kisar sampai naik bau
- Serbuk kunyit tumis sekali dengan bahan kisar
- Tambah air suku periuk
- Masukkan tauhu lembut & biar hingga mendidih
- Tabur daun sup & daun bawang
- Tambah garam secukup rasa
- Siap!
Tips:-
i) Udang kering kena rendam sekejap supaya senang nak kisar bila dah lembut.
ii) Air boleh tambah ikut sesuai kuantiti kuah sup. Tapi jangan terlalu banyak nanti kuah tak sedap.
Link video cara masak:- https://youtu.be/ABzsnWlGKOI
Comments
Post a Comment