Resepi ni simple gilaaaa 🤣🤣 tapi rasa dia paduuuu. I got this yummilicious recipe from dear husband. Thank you sayang ❤️ Ok lauk singgang ni sis gandingkan dengan sayur kacang botol goreng balado. Resepi sayur inshaAllah kat entry lain. Kat sini belanja gambo je ye. Maybe boleh bagi idea untuk sesiapa yang tak tahu nak combine lauk. If orang pantai timur dorang makan lauk singgang dengan budu. Actually sayur tu ikut selera korang. Nak option lebih sihat boleh combine dengan ulam or any sambal pun sedap.
Pic. 1: Singgang Sotong
Pic. 2: Sayur Kacang Botol Balado
Bahan-bahan:-
- Sotong putih 10 ekor (cuci bersih)
- Bawang besar 1 biji
- Halia 1 inch
- Serai (ketuk)
- Garam secukup rasa
Cara masak:-
- Rebuskan air dalam periuk sampai separa mendidih
- Masukkan bawang besar & halia yang dah dikisar halus
- Masukkan sotong & serai
- Tambah garam secukup rasa
- Bila sotong dah masak boleh tutup api
- Siap!
Note: Sotong tak perlu masak lama sebab nanti jadi liat & tak sedap. Refer gambar kat atas ya untuk rupa sotong dah cukup masak.
Comments
Post a Comment