Skip to main content

Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi & Nenas

Ok kita masak lauk favourite Qhaleef Idris. Walaupun umur dia baru 3 tahun tapi segala jenis lauk masak lemak dia suka. Hahahah bapaknya cakap selera macam orang tua 😆😆 So resepi ni guna sikit je cili padi sebab nak dapatkan pedas lite2 untuk si kecik tu. Korg nak masak untuk tekak orang dewasa yang suka pedas make sure kena tambah lagi kuantiti tu ye. Menu masak lemak ni if kita kawan kan dia dengan sambal, ulam & ikan goreng  fuhhh memang terbaikkkk 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 


Ni geng masak lemak cili api. Ada ikan goreng, bayam brazil dgn sambal ketuk jawa 👌🏻 Mantop!


Bahan-bahan:-

  1. Udang 1/2 kg
  2. Nenas secukupnya
  3. Santan kara kotak kecil
  4. Bawang merah 4 biji
  5. Bawang putih 3 ulas
  6. Serai 1 batang 
  7. Cili padi 4 biji
  8. Serbuk kunyit
  9. Garam & gula secukup rasa


Cara Masak:-

  1. Kisar bawang merah, bawang putih, cili padi. Kemudian tumis sampai pecah minyak.
  2. Masuk serai, serbuk kunyit dan air dalam half cup.
  3. Masuk udang, nenas dan santan. 
  4. Tambah garam & gula secukup rasa. 
  5. Bila udang dah masak & kuah menggelegak sikit boleh tutup api. 
  6. Siap!


Tips:- Kuah masak lemak cili api jangan masak sampai pecah minyak nanti jadi tak sedap. Masa masak kena jaga api. Bila dah masuk santan terus kecilkan api & rajin kacau kuah. Selamat mencuba 😃







Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris  😆😆  sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene  🤩  Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk  😉  This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap. Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak  👩🏻‍🍳🌽🥥🧂🍵 Bahan-bahan:- Sweet corn 1 tin Gula melaka 1/2 cawan Sagu 1 cawan (cuci & rendam) Daun pandan 2 helai Santan 1 kotak Garam 1/2 sk Air secukupnya Cara masak:- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil. Bila sagu dah masak, tapis untuk buang k

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi