Ok kita masak lauk favourite Qhaleef Idris. Walaupun umur dia baru 3 tahun tapi segala jenis lauk masak lemak dia suka. Hahahah bapaknya cakap selera macam orang tua 😆😆 So resepi ni guna sikit je cili padi sebab nak dapatkan pedas lite2 untuk si kecik tu. Korg nak masak untuk tekak orang dewasa yang suka pedas make sure kena tambah lagi kuantiti tu ye. Menu masak lemak ni if kita kawan kan dia dengan sambal, ulam & ikan goreng fuhhh memang terbaikkkk 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Ni geng masak lemak cili api. Ada ikan goreng, bayam brazil dgn sambal ketuk jawa 👌🏻 Mantop!
Bahan-bahan:-
- Udang 1/2 kg
- Nenas secukupnya
- Santan kara kotak kecil
- Bawang merah 4 biji
- Bawang putih 3 ulas
- Serai 1 batang
- Cili padi 4 biji
- Serbuk kunyit
- Garam & gula secukup rasa
Cara Masak:-
- Kisar bawang merah, bawang putih, cili padi. Kemudian tumis sampai pecah minyak.
- Masuk serai, serbuk kunyit dan air dalam half cup.
- Masuk udang, nenas dan santan.
- Tambah garam & gula secukup rasa.
- Bila udang dah masak & kuah menggelegak sikit boleh tutup api.
- Siap!
Tips:- Kuah masak lemak cili api jangan masak sampai pecah minyak nanti jadi tak sedap. Masa masak kena jaga api. Bila dah masuk santan terus kecilkan api & rajin kacau kuah. Selamat mencuba 😃
Comments
Post a Comment