Skip to main content

Resepi Taucu Ikan Kembung

Today masak one of my favourite arwah mak punya masakan (alfatihah untuk mak). Makan lauk ni dengan nasi panas pun dah cukup sedap bagi sis. Cukup segala masam, masin & manis kuah taucu. My hubby bertambah nasi makan lauk ni. Yang tukang masak memang rasa seronok bila hubby selera makan. πŸ’ƒπŸΌAlhamdulillah syukur πŸ€²πŸ». Semoga dilimpahkan rezeki ke atas keluarga kami dan juga my blog readers. Ok jom kita masak πŸ‘©πŸ»‍🍳




Bahan-bahan:-

  1. Ikan kembung 3 ekor size besar
  2. Bawang besar 2 biji (hiris)
  3. Halia 2 inch (hiris)
  4. Bawang putih 4 biji (hiris)
  5. Cili padi 5 biji (belah bahagian hujung)
  6. Tomato 2 biji belah 4
  7. Air asam jawa setengah mangkuk kecil
  8. Taucu 3 sb
  9. Garam & gula secukup rasa


Cara Masak:-


  1. Ikan yang dah siap siang & cuci lumur dengan garam & kunyit. Goreng sampai garing. Angkat & ketepikan.
  2. Guna kuali yang sama, letak minyak sedikit & tumis bahan hiris sampai layu.
  3. Masuk taucu & air asam jawa.
  4. Tambah air setengah mangkuk kecil.
  5. Biarkan menggelegak sekejap.
  6. Masukkan ikan yang dah digoreng tadi.
  7. Tambah cili padi & tomato.
  8. Bila kuah sedikit pekat, perisakan dengan garam & gula.
  9. Siap!

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Sup Tauhu Lembut

πŸ‘©πŸ»‍🍳🍢🍽 Resepi ni ala-ala Sundubu jjigae korean. Aduhai teringat nasi goreng kimchi kat restoran Gomonae Ampang Point. Serius sedap sebab ada side dia extra kimchi & sambal bilis rangup  🀀  walawehhhh! Ok this recipe rupa je lebih kurang sama dengan sundubu tapi dia punya rasa tak sama  πŸ˜†  Nama dia je sup tapi dia bukan sup. Rasa macam makan mee udang. Sedap sangatttt. Thank you mummy for this recipe! Jomlah masak  🀀 Bahan-bahan:- Tauhu lembik 2 pack Bawang besar 2 biji (kisar) Bawang putih 4 ulas (kisar) Cili merah 5 batang (kisar) Udang kering segenggam (rendam dulu sebelum kisar) Serbuk kunyit 1sk Daun sup Daun bawang Garam secukup rasa  Cara Masak:- Tumiskan bahan kisar sampai naik bau Serbuk kunyit tumis sekali dengan bahan kisar Tambah air suku periuk Masukkan tauhu lembut & biar hingga mendidih Tabur daun sup & daun bawang Tambah garam secukup rasa Siap! Tips:- i) Udang kering kena rendam sekejap supaya senang nak kisar bila dah le...

Hotel RM1! Kenapa Nak Bayar Lebih?

Kenapa nak membazir kalau masih boleh berjimat kan? Baru-baru ni viral di media sosial mengenai hotel RM 1 . Senang je nak dapatkan bilik serendah nilai tersebut. Anda perlu download apps OYO Hotel di Apps Store (untuk pengguna ios) / Google Play (untuk pengguna android) terlebih dahulu. Walaupun mudah tapi ada beberapa tips yang harus anda tahu untuk dapatkan harga RM1. Let's check it out! 1. Ni adalah interface pertama yang anda akan lihat semasa launch apps OYO 2. Mula-mula anda perlu create account. Masukkan email dan nama anda. Sila masukkan referral code NORAJAVBV untuk dapatkan RM 100 secara percuma selepas anda selesai register bersama OYO Hotel. 3. Yang terakhir sebelum selesai register, anda perlu request 4 digit OTP yang akan dihantar ke nombor telefon anda. Masukkan nombor OTP dan klik pada create account. 4. Nah dah berjaya mendaftar! Sekarang anda dah boleh mula mencari hotel di lokasi percutian anda. OYO menawarkan pelbagai pilihan bilik ...