Today masak one of my favourite arwah mak punya masakan (alfatihah untuk mak). Makan lauk ni dengan nasi panas pun dah cukup sedap bagi sis. Cukup segala masam, masin & manis kuah taucu. My hubby bertambah nasi makan lauk ni. Yang tukang masak memang rasa seronok bila hubby selera makan. 💃🏼Alhamdulillah syukur 🤲🏻. Semoga dilimpahkan rezeki ke atas keluarga kami dan juga my blog readers. Ok jom kita masak 👩🏻🍳
Bahan-bahan:-
- Ikan kembung 3 ekor size besar
- Bawang besar 2 biji (hiris)
- Halia 2 inch (hiris)
- Bawang putih 4 biji (hiris)
- Cili padi 5 biji (belah bahagian hujung)
- Tomato 2 biji belah 4
- Air asam jawa setengah mangkuk kecil
- Taucu 3 sb
- Garam & gula secukup rasa
Cara Masak:-
- Ikan yang dah siap siang & cuci lumur dengan garam & kunyit. Goreng sampai garing. Angkat & ketepikan.
- Guna kuali yang sama, letak minyak sedikit & tumis bahan hiris sampai layu.
- Masuk taucu & air asam jawa.
- Tambah air setengah mangkuk kecil.
- Biarkan menggelegak sekejap.
- Masukkan ikan yang dah digoreng tadi.
- Tambah cili padi & tomato.
- Bila kuah sedikit pekat, perisakan dengan garam & gula.
- Siap!
Comments
Post a Comment