Skip to main content

Resepi Spicy Yakiniku Beef

Terinspirasi dari menu Sushi King ‘Spicy Yakiniku Don’ maka ini dia lauk jepun versi tekak melayu haa gituuu. Cara makan ialah makan dengan rice in bowl & sayur campur. Resepi ni aku dah olah ikut selera aku sendiri. Resepi asal daging uolls kena grill dulu guna sos yakiniku. Tapi untuk yang ni aku tak grill tapi rebus daging 10 mins then stir fry. Resepi asal juga ada menggunakan sake & mirin iaitu sejenis rice wain. Versi halal boleh guna rice vinegar. Mesti uolls tertanya dari tadi apa bendanya Spicy Yakiniku Don kan?? Sila lihat ini

Yakiniku donburi, or yakiniku don, is a simple Japanese dish of grilled beef and vegetables served over a bed of rice in a bowl. Donburi literally translates to bowl, but it also refers to the staple Japanese dish of protein, seafood, and vegetables served over rice in a bowl. The term "donburi" is often used interchangeably with "don."

In Japanese, "yakiniku" typically refers to meat that is grilled over an open flame; however, it can also refer to the Korean method of cooking meats on a griddle or pan.


Cara masak amatlah mudah dan bahan pun tak banyak. Lets Masak!

Resepi Spicy Yakiniku Beef


Bahan-bahan:

  1. Daging tenderloin 300gm/ 1 mangkuk kecil
  2. Garlic puree 1 sk
  3. Ginger puree 1 sk
  4. Chili flakes 1 sb
  5. Bawang holland 1/2 biji
  6. Serbuk lada putih
  7. Minyak masak 1 sb
  8. Minyak bijan 1 sb
  9. Garam secukup rasa

Cara Masak:-

  1. Tumiskan garlic, ginger puree & bawang holland guna minyak masak & minyak bijan.
  2. Bila dah layu masukkan daging yang dah diperap dengan serbuk lada putih.
  3. Tambahkan garam secukup rasa.
  4. Last sekali, taburkan chili flakes.
  5. Siap!

Resepi Sayur Campur 

Bahan-bahan:-
  1. Kubis
  2. Lobak
  3. Garlic 3 ulas
  4. Sos tiram 1sb
  5. Secukup rasa 1sk
  6. Minyak masak

Cara Masak:-
  1. Tumis bawang putih sampai layu
  2. Masukkan lobak & kubis
  3. Taburkan secukup rasa
  4. Tambah sos tiram
  5. Siap!

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris  😆😆  sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene  🤩  Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk  😉  This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap. Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak  👩🏻‍🍳🌽🥥🧂🍵 Bahan-bahan:- Sweet corn 1 tin Gula melaka 1/2 cawan Sagu 1 cawan (cuci & rendam) Daun pandan 2 helai Santan 1 kotak Garam 1/2 sk Air secukupnya Cara masak:- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil. Bila sagu dah masak, tapis untuk buang k

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi