Terinspirasi dari menu Sushi King ‘Spicy Yakiniku Don’ maka ini dia lauk jepun versi tekak melayu haa gituuu. Cara makan ialah makan dengan rice in bowl & sayur campur. Resepi ni aku dah olah ikut selera aku sendiri. Resepi asal daging uolls kena grill dulu guna sos yakiniku. Tapi untuk yang ni aku tak grill tapi rebus daging 10 mins then stir fry. Resepi asal juga ada menggunakan sake & mirin iaitu sejenis rice wain. Versi halal boleh guna rice vinegar. Mesti uolls tertanya dari tadi apa bendanya Spicy Yakiniku Don kan?? Sila lihat ini
Yakiniku donburi, or yakiniku don, is a simple Japanese dish of grilled beef and vegetables served over a bed of rice in a bowl. Donburi literally translates to bowl, but it also refers to the staple Japanese dish of protein, seafood, and vegetables served over rice in a bowl. The term "donburi" is often used interchangeably with "don."
In Japanese, "yakiniku" typically refers to meat that is grilled over an open flame; however, it can also refer to the Korean method of cooking meats on a griddle or pan.
Cara masak amatlah mudah dan bahan pun tak banyak. Lets Masak!
Resepi Spicy Yakiniku Beef
Bahan-bahan:
- Daging tenderloin 300gm/ 1 mangkuk kecil
- Garlic puree 1 sk
- Ginger puree 1 sk
- Chili flakes 1 sb
- Bawang holland 1/2 biji
- Serbuk lada putih
- Minyak masak 1 sb
- Minyak bijan 1 sb
- Garam secukup rasa
Cara Masak:-
- Tumiskan garlic, ginger puree & bawang holland guna minyak masak & minyak bijan.
- Bila dah layu masukkan daging yang dah diperap dengan serbuk lada putih.
- Tambahkan garam secukup rasa.
- Last sekali, taburkan chili flakes.
- Siap!
Resepi Sayur Campur
Bahan-bahan:-
- Kubis
- Lobak
- Garlic 3 ulas
- Sos tiram 1sb
- Secukup rasa 1sk
- Minyak masak
Cara Masak:-
- Tumis bawang putih sampai layu
- Masukkan lobak & kubis
- Taburkan secukup rasa
- Tambah sos tiram
- Siap!
Comments
Post a Comment