Skip to main content

Resepi Sambal Tumbuk Ikan Bilis/ Sambal Tok Tok

Kalau makan nasi tak ada rasa pedas macam kurang kick bagi sis. Kali ni sis nak share cara masak sambal super sedap. Sambal ni memang banyak nama ada orang panggil sambal tumbuk ikan bilis. Ada juga orang panggil sambal tumbuk atau sambal ketuk. Tapi kat johor nama dia famous as ‘Sambal Tok Tok’ 😄 

Memang sejak dari duduk dengan mak & abah kat Johor sis dah biasa kalau makan nasi berlauk akan ada sambal belacan/ sambal tumbuk/ sambal belacan pecah telur dan pelbagai jenis lagi. En suami pun memang suka makan pedas. Cili padi dan cili hijau dalam peti memang biasa dibuat ulam dengan nasi. Lagi pula kalau dah boring makan nasi berlauk dapat nasi panas dengan telur mata kicap lawankan dengan sambal tumbuk pun dah cukup sedap. 

Sambal ni juga boleh jadi penambah selera dan sedap dimakan dengan nasi goreng. Bagi yang ingin cuba masak resepi sambal tumbuk ni teramatlah senang, 5 minit pun dah boleh siap. So mari ke dapur dan capai lesung.




Bahan-bahan:-
1. Ikan Bilis setengah mangkuk kecil
2. Cili padi 7 biji (kalau suka pedas boleh tambah)
3. Bawang merah kecil 3 biji
4. Garam & Gula secukup rasa
5. Secukup rasa maggi 1/2 sk

Cara Masak:-
1. Gorengkan ikan bilis hingga garing then angkat ketepikan
2. Bawang merah kecil dan cili padi goreng separa layu boleh angkat
3. Masukkan dalam lesung dan tumbuk hingga separa hancur (seperti dalam gambar)
4. Tambahkan garam, gula & secukup rasa maggi
5. Siap!

Sedia dinikmati dengan nasi panas-panas.

Tips:-
Pastikan tos semua bahan terlebih dahulu untuk elak sambal jadi berminyak & tak crunchy (alas dengan kitchen towel lebih bagus untuk serap lebihan minyak)

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kerabu Pegaga & Kerang

  Bahan-bahan:- Isi kerang 1 mangkuk kecil (cuci bersih) Ulam pegaga  Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1-2 biji Kerisik 1sb Sos ikan 1sk Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 2 biji  Cara masak:- Rebuskan isi kerang sekejap dalam 5 minit  Sementara tunggu isi kerang masak, hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan isi kerang, ulam pegaga, bawang besar & cili padi Tambahkan kerisik, sos ikan & perahan jus limau kasturi Gaul sekata Tabur garam secukup rasa (jika perlu sebab sos ikan dah masin) Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi

Resepi Bubur Jagung Sagu Gula Melaka

Bila MCO 3.0 diumukan awal june lepas (1-14 june 2021) orang yang paling happy is Qhaleef Idris  😆😆  sebab setiap hari dia ada geng! Ok back to the scene  🤩  Aritu mr husband pegi beli surprise groceries so dia beli la segala bahan untuk buat bubur jagung ni. So bila mood rajin ni datang haaaa sis surprise kan dia pulakkk  😉  This is my 1st attempt actually. Alhamdulillah all is good and the taste is delicious. Resepi ni senang je nak buat untuk new beginner. Tak perlu nak kikis jagung from the raw sebab guna yang sweet corn dah siap. Ikut selera masing-masing ye. Ok lets masak  👩🏻‍🍳🌽🥥🧂🍵 Bahan-bahan:- Sweet corn 1 tin Gula melaka 1/2 cawan Sagu 1 cawan (cuci & rendam) Daun pandan 2 helai Santan 1 kotak Garam 1/2 sk Air secukupnya Cara masak:- Rebus sagu dalam periuk guna air secukupnya sampai bertukar hampir jernih. Sementara nak tunggu sagu masak, rebus jagung bersama daun pandan, gula melaka & air secukupnya. Guna api kecil. Bila sagu dah masak, tapis untuk buang k

Resepi Kerabu Pegaga & Ikan Bilis

  Bahan-bahan:- Ulam pegaga secukupnya Ikan bilis 1 genggam (goreng garing) Bawang merah besar 1 biji Cili padi merah 1 biji Garam secukup rasa (jika perlu) Limau kasturi 1 biji  Cara masak:- Ikan bilis digoreng garing, tumbuk halus & ketepikan Hiris halus ulam pegaga Bawang besar & cili padi dihiris halus Dalam 1 pinggan yang sama, campurkan ulam pegaga, ikan bilis tumbuk, bawang besar & cili padi Tambahkan perahan jus limau kasturi & garam secukup rasa Gaul sekata Siap! Tips:-   i) If tak ada ulam pegaga boleh ganti dengan daun selom atau ulam raja ii) Perahan jus limau boleh guna limau nipis atau kasturi